ТУМАЧЕЊА ТЕРМИНА ʽСЛОБОДА’ У ВАСПИТНО-ОБРАЗОВНОМ ПРОЦЕСУ МЛАДОГ ПИЈАНИСТЕ - Пантовић, Сања (Наслеђе, 2015)
Супериорност у клавирској техници која пружа пуну уметничку слободу свакој индивидуи је крајњи резултат до кога треба да дођемо у пијанизму. У овом раду ћемо истражити тумачења термина ʽслобода’ којa се користе у васпитно-образовном процесу младог пијанисте. Упоређивање са дефиницијoм појмa ʽслобода’ руског педагога K. D. Ušinskog (K. Д. Ушинский), допринеће сагледавању могућности његовог тумачења у педагошком деловању на развој целовите личности и музичких способности младог пијанисте. Као и у сваком сегменту живота, у раду на клавирском делу слобода је условљена претходним васпитањем и образовањем. Слободан избор инструмента који ће дете свирати условљен је интересом за звуке, развијеном у предшколском узрасту. Анализом инструменталних могућности клавира и елемената у настави клавира које представља наука о методици (уметничка представа музичког дела, ритам, тон, клавирска техника), прецизираће се коришћење термина ʽслободa’ у овој активности. Слобода у формирању уметничке представе музичког дела (садржај) условљена је нивоом развоја маште. уметничка представа музичког дела условљава слободу у раду на ритму и тону. Стицање свирачких навика (клавирска техника) је условљено разумевањем садржаја композиције и претходним степеном слободе извођачког апарата. Слободним избором метода рада и програма у настави клавира, наставник различите индивидуалности води ка истом циљу. Постизање врхунских резултата у области пијанизма је детерминисано степеном слободе у примени наведених елемената кроз чин интерпретације, који одражава индивидуу и њено претходно васпитање и образовање.