РЕЗУЛТАТИВНИ СЕКУНДАРНИ ПРЕДИКАТ У ЕНГЛЕСКОМ И ПРЕВОДНИ ЕКВИВАЛЕНТИ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ - Тошић Лојаница, Тиана (Наслеђе, 2015)
У раду се говори о безглаголском типу конструкције која је у англистичкој литератури позната као секундарни предикат или мала клауза. Једна од семантичких могућности ове конструкције је да саопшти последицу, односно резултат деловања главног предиката, као у примеру The waitress wiped the table clean, одакле се заправо ишчитавају два засебна предиката у једној простој реченици (The waitress wiped the table. The table is clean). У питању је, дакле, својствени предикат постајања који у енглеском језику има функцију адјункта и најчешће се реализује придевом или придевском синтагмом. У првом делу рада представљени су семантички и синтаксички опис резултативних секундарних предиката у енглеском језику, тачније типологија резултатива према критеријумима глаголског типа, тематске улоге и форме, а потом и истраживање овог питања на нашим просторима. у другом делу рада се на основу корпусног истраживања утврђује колико су резултативи фреквентни у књижевно-уметничком стилу, који су типови резултатива продуктивни, а потом се кроз преводне еквиваленте испитује могућности граматикализације значења резултата у српском језику.