BELEŠKE O ROMANTIČNOSTI FEJDAUTA: ŠELI, BLEJK I ŽAN PAUL RIHTER - Бубања, Nikola (Наслеђе, 2021)
U cilјu kontekstualizacije namerenih čitanja Šelijeve „Muzika kad tihi glasovi zamru” i Blejkove „Ostavi, o ostavi me tugovanjima mojim”, u radu se revidiraju dokumentovane okolnosti u vezi sa autentičnošću i tekstualnim okvirom originalnih / rukopisnih verzija ovih pesama. Značajniji deo teorijsko-metodološkog okvira čini preispitivanje Žan Paul Rihterovih stavova o romantičnosti kao prostornosti (čak i prostornosti zvuka koja se u radu povezuje sa audio-inženjerskom tehnikom „fejdauta”). Analize navedenih pesama u ovako postavlјenom kontekstu ukazuju na značajnu srodnost ne samo između ovih pesama i između pesama i Rihterove proze, već i na vezu između koncepata prostornosti i veltšmerca, kako su interpretirani u navedenim pesmama.