NASTAVA VEŠTINE GOVORENJA NA ENGLESKOM KAO STRANOM JEZIKU U NIŽIM RAZREDIMA OSNOVNE ŠKOLE U SRBIJI - Матић, Marijana (Наслеђе, 2015)
Cilj ovog rada jeste da se istraže mogućnosti koje učenici u nižim razredima osnovne škole u Srbiji (tj.u trećem i četvrtom razredu) imaju da razviju i izgrade veštinu govorenja na engleskom jeziku, kvantitet i kvalitet izloženosti engleskom jeziku u učionici i rezultati koje daju metode i tehnike koje nastavnici u učionici koriste kada podučavaju veštini govorenja. Rad dalje istražuje fluentnost, vokabular i opseg konstrukcija koje učenici koriste i pokušava da utvrdi da li i u kojoj meri su one u skladu sa potrebama modernog, globalnog društva i u kojoj meri se ostvaruje cilj da se učenici osposobljavaju da koriste engleski jezik samostalno. Uz to, rad takođe istražuje u kojoj je meri način podučavanja i predavanja u skladu sa kognitivnim razvojem učenika. U radu je primenjena metodologija kvantitativnog i kvalitativnog sakupljanja podataka: višestruka regresija (kvantitativni metod) i narativna (kvalitativna) analiza. Dobijeni rezultati pokazuju da se malo sistematske pažnje posvećuje razvoju veštine govorenja u trećem i četrvrtom razredu osnovne škole u Srbiji. Ograničena izloženost i upotreba metoda koji se ne usmeravaju ka sistematskom razvoju veštine govorenja, kao i niski zahtevi za komunikacijom koji se postavljaju pred učenike, govore u prilog nedovoljno razvijenog nivoa veštine govorenja te dugoročno ne stvaraju nezavisne, odrasle govornike engleskog kao stranog jezika nego odrasle govornike koji imaju znanja o sistemu engleskog jezika.