ГРАМАТИЧКА ОБЕЛЕЖЈА СЛОБОДНОГ НЕУПРАВНОГ ГОВОРА У РОМАНИМА ЏЕЈН ОСТИН - Јосијевић, Јелена (Наслеђе, 2015)
У раду се разматра реализација слободног неуправног говора (СНГ) у романима Џејн Остин: Разум и осећајност (1811), Гордост и предрасуда (1813), Мансфилд парк (1814), Ема (1815), Нортенгерска опатија (1818) и Под туђим утицајем (1818). Циљ је испитати владајуће мишљење да слободни неуправни говор у стваралаштву Џејн Остин, као његове зачетнице, не би требало посматрати кроз призму модела какав се среће у савременој књижевности. Међутим, анализа ће показати да су одступања од модела описаног у литератури занемарљива и да је слободни неуправни говор још у својим зачецима имао иста граматичка обележја каква има и данас.