ИЗМЕЂУ ПАРАЛЕЛНОГ И КОНТРАСТНОГ ПЕРИОДА: ПРЕДЛОГ ТИПОЛОГИЈЕ ПЕРИОДА ПРЕМА ОДЛИКАМА ТЕМАТСКОГ ПЛАНА - Здравић Михаиловић, Данијела; Василакис, Јелена (Наслеђе, 2014)
Када је реч о карактеристикама тематског плана музичког периода, у домаћој и светској теоријској литератури се могу наћи усаглашена тумачења уколико су реченице које граде период међусобно сличне. Према мишљењима српских теоретичара, који су у овој области дали најзначајније радове, сличност реченица је један од обавезних услова формирања периода. Период у коме су реченице сличне назива се и паралелни период (англо-саксонска литература) или период репризне грађе (руска школа), док се, у случајевима када друга реченица не показује већи степен сличности у односу на прву, користи термин контрастни период (англо-саксонска литература), односно период у коме реченице нису тематски сличне (руска школа). Иако су наизглед тематски различите, у појединим реченицама оваквог типа се ипак могу уочити сличности у појединим компонентама (структура, фигура, фактура...). У оквиру овог чланка покушаћемо да направимо јаснију дистинкцију између високог степена тематске сличности реченица у оквиру периода, затим постојања неких заједничких елемената и непостојања заједничких елемената на тематском плану.