МЕТАДИСКУРС VS ДИСКУРСНИ МАРКЕРИ - Копривица Лелићанин, Марија (Наслеђе, 2014)
Циљ нам је да ближе дефинишемо метадискурс поредећи га са дискурсним маркерима. Поређење је урађено из два разлога. Прво, дискурсним маркерима се до сад посвећивала већа пажња, нарочито у домаћој лингвистичкој литератури. Друго, уочили смо и нека могућа поклапања, те смо испитали сличности и разлике у приступима. Најпре смо представили појам метадискурса и најважније функцијске таксономије (Vande Kople, Krismor et al, Hajland). Затим смо анализирали три приступа дискурсним маркерима: са аспекта кохеренције (Šifrin), граматичко-прагматских аспеката (Frejzer) и теорије релеванције (Blejkmor). Темељна анализа потврдила је нека заједничка обележја, али је и указала на различит обим, садржај, доминантни приступ и досадашња поља примене ова два појма.