КВАНТИТАТИВНЕ МОДИФИКАЦИЈЕ ПРИДЕВА. ПОЗИТИВНИ И НЕГАТИВНИ КВАНТИФИКАТОРИ - Митић, Ивана (Наслеђе, 2014)
Рад се бави испитивањем компатибилности придева различите поларности са квантификаторима веома, много и нимало. Примећено је да квантификатор веома, супротно квантификатору много, не може да се комбинује са придевима у компаративу (*веома/много виши), као и да квантификатор нимало не може да се комбинује са правим негираним придевима (*нимало невисок). Применом аналитичке, компаративне и корпусне методе испитана су придевска значења, а сегменти димензије на које придеви упућују у различитим степенима, мерама, и квантитативним модификацијама, објашњени су применом скаларне теорије (Kennedy & McNally 2005). Циљ рада је да се испита од чега зависи дистрибуција придева са квантификаторима, па тако и да се истражи од чега зависи значење придевских фраза.