ОДНОС МОЋИ ИЗМЕЂУ МУШКАРЦА И ЖЕНЕ У ДРАМСКОМ МОНОЛОГУ „ПОРФИРИЈИН ЉУБАВНИК” РОБЕРТА БРАУНИНГА - Стојков, Борислав (Наслеђе, 2014)
Песма „Порфиријин љубавник” Роберта Браунинга често се тумачи као покушај да се испита неуротично или шизофрено понашање психички нестабилног мушкарца. Гледиште које се излаже у овом раду на чин убиства у овој песми гледа као на поступак здравог човека који је мотивисан жељом за моћи. Убиство Порфирије може бити тумачено као убиство мотивисано викторијанским схватањем полних улога, државним ставом према моралности својих грађана и концептом уметничког стваралаштва. Било да посматрамо песму у оквирима полних, друштвених очекивања, или апстрактне идеје уметности, Порфиријина смрт је увек злочин, и у сваком случају она умире на рукама оног чија је мотивација жеља за ауторитетом.