ПУТЕВИ ОПЕРЕ ДАНАС - Радовић, Бранка (Наслеђе, 2007)
Питање савремене опере данас подстиче музичке критичаре, стручњаке, редитеље, али и бројне љубитеље ове врсте музике на размишљање о томе, какви су путеви и модалитети опстанка жанра у нашем времену. Је ли то само узејска врста или живи уметнички организам који се стално обнавља? Кратак историјат и подсећање на највеће ауторе опере у 20. веку у свету, као и на полазишта овог жанра у Србији, настављају се увидом у најновија стварења која би се могла сврстати у постмодернизам нашег доба, јер су изданци у новим операма неколико младих жена-композиторки које се на нови начин обраћају и жанру и публици. Њихова дела комуницирају са публиком млађих генерација, али стичу поштоваоце и међу онима који обожавају „гвоздени“ репертоар. Како се национална опера третира и где су путеви њеног развоја у нашем времену представља и завршетак самог рада који поставља многа питања, даје извесне одговоре, али и подстиче на размишљање. Између осталог и: постоји ли женско музичко писмо код нас? Хоће ли доћи до преокрета у нашој средини као и односа према националном бићу и оперском жанру ли ће се ипак све завршити у музеју? Одговори су наговештени и понуђени читаоцима.