УПОТРЕБА И ЗЛОУПОТРЕБА БЕРНАРДА ШОА НА ИНТЕРНЕТУ - Влашковић, Biljana (Наслеђе, 2013)
Овај рад има циљ да одреди у којој је мери англо-ирски драмски писац и нобеловац Бернард Шо озлоглашен због начина на који се његови уметнички и политички ставови данас коментаришу на интернету, нарочито на YouTube каналу. У раду се полази од чињенице да видео клипови у којима се појављује Шо представљају само колаже његових ставова, о којима не би требало дискутовати, а још мање о њима судити, пре него што се сагледају у њима одговарајућим контекстима. Будући да су Шоово „обожавање” Хитлера и Стаљина као способних људи и његово одобравање еугенике, извор бројних полемика у редовима анонимних људи који коментаришу видео клипове на YouTube каналу, у раду је нагласак стављен на оно што је Бернард Шо заиста рекао о рату, Јеврејима, расном питању, смртној казни, историји и одговорности и другим сличним темама у својим комадима, предговорима и есејима. На основу поставки из дела великих теоретичара и критичара медија, као што су Ноам Чомски и Нил Постман, уз осврт на тврдњу Маршала Меклуана „медиј је порука”, рад разоткрива начине на који интернет медији per se обликују садржај и значење Шоових писаних дела и говора.