РУСО – НЕМИРНА САВЈЕСТ ПРОСВЈЕТИТЕЉСТВА - Богојевић, Драган (Наслеђе, 2012)
Жан-Жак Русо представља инспирацију и подстицај за савремени књижевни израз. Покушаћемо да, кроз анализу Lettres à Malesherbes (Писма Малзербу), тих тако русоовских драгуља књижевне продукције, укажемо на радикалну новину у његовом писању: филозофски приступ који се преплиће са узнемирујућом и несвакидашњом игром савјести. На ширем плану, изван личне равни сукоба између њега и Волтера, указаћемо на кључне елементе раскида у пољу Просвјетитељства: различите концепције у поимању праведног друштва и развоја наука, умјетности и књижевности.