ТЕШКОЋЕ У ПРЕВОЂЕЊУ ACQUIS-A СА ЕНГЛЕСКОГ НА СРПСКИ ЈЕЗИК: ПРЕДНОСТИ ПРЕВОДА НА ФРАНЦУСКОМ ЈЕЗИКУ - Чавошки, Александра (Наслеђе, 2012)
Превођење и редактура правних текстова одувек су представљали изазов за преводиоце и стручне редакторе, посебно када се радило о позитивном праву, које пре свега укључује законе и друге прописе. Међутим, овај проблем нарочито je постао изражен у оквиру превођења правних прописа ЕУ познатијих као acquis. Будући да су све државе кандидаткиње и потенцијални кандидати одлучили да преводе са енглеског језика, одмах је постало јасно да је читање верзија на другим језицима неминовност која је и потврђена у судској пракси Европског суда правде. Приликом превођења прописа на српски језик показало се да је читање аката на француском језику од велике помоћи у тумачењу и разумевању превода на енглеском језику. Аутор је у овом раду објаснио особеност превођења у ЕУ, представио тешкоће са којима се сусрећемо у превођењу acquis-a на српски језик и указао на предности консултовања правних аката на француском језику.