АПРИОРНА ИСТОРИЈА У СВЕТЛУ ХАНДКЕОВЕ ПОЕТИКЕ И КАНТОВЕ ФИЛОЗОФИЈЕ ИСТОРИЈЕ - Јовановић, Милош (Наслеђе, 2012)
У раду се успоставља веза између историозофске позиције немачког филозофа Имануела Канта и схватања историје савременог аустријског књижевника Петера Хандкеа и на основу једног таквог могућег књижевно-филозофског оквира тумачи се историја на крају 20. и почетку 21. века. Основни став Кантове филозофије историје јесте да је историја a priori могућа када предсказивач сам ствара и припрема догађаје које унапред навешћује. Исту филозофију налазимо и код Петера Хандкеа садржану у тези о постојању субјекта историје пре историје, који, дакле, унапред ствара историју. Постојати пре историје значи ту историју унапред и независно од чињеничног историјског тока креирати, наговештавати и спроводити у дело. Априорна историја је одавно припремљена, окамењена историја која Другог унапред елиминише са историјске позорнице, она само ствара привид некаквог историјског кретања и историјских промена. У априорној историји све је одавно већ одлучено и окончано.