ПРОБЛЕМ ЗЛА У ГЕТЕОВОЈ ДРАМИ ФАУСТ - Ђокановић, Александар (Наслеђе, 2013)
У раду се разматра питање како Гете у својој драми Фауст види проблем теодицеје, тј. питање зашто постоји зло у свету. Ограничићемо се на сцену „Пролог на небу“, као и на завршне сцене Фауста, с обзиром да се у њима дају одговори на питања постављена у Прологу. У Прологу је дат метафизички оквир за целу драму и он уједно представља кључ за разумевање првог и другог дела трагедије. У раду ће даље бити речи о спасењу душе, тј. зашто Фауст на крају драме бива спасен иако је починио велика недела. Посебно ћемо се осврнути на утицај који је Готфрид Вилхелм Лајбниц извршио на Гетеа приликом писања драме о Фаусту, будући да се Гете у великој мери ослањао на тезе које је овај филозоф поставио у свом делу Теодикеја.