ПРОБЛЕМ ИДЕНТИТЕТА У ПРОКЛЕТОЈ АВЛИЈИ ИВЕ АНДРИЋА - Танасијевић, Ивана (Наслеђе, 2012)
Рад има циљ да истражи различите аспекте конституисања идентитета у роману Проклета авлија.2 Видећи проблем идентитета као тежишну тачку приче, око кога је концентрисана како изградња и поступци ликова, тако и основна поетичка начела, рад прати пут трагања за идентитетом код Андрићевих јунака. На тај начин испитују се упоришта које јунаци следе у потврђивању сопства, основе на којима се такво трагање заснива, и проблематизује сама (не)могућност остварења тако конституисане идентификације. Полазећи од пишчеве поетике, али и од књижевно-историјског контекста, рад сагледава оне истанце на којима почива Човек као хумано биће, а које се преко питања идентитета отварају у роману. Тако основно поетичко и фабуларно питање – идентитет – постаје иницијални моменат отварања питања саме природе мита, приче и, најзад, љубави.