ПРЕВОД КАО ПСИХОЛИНГВИСТИЧКИ ПРОЦЕС: ПРИМЕР: ПРЕВОД ОРВЕЛОВОГ РОМАНА 1984. - Јеротијевић, Даница (Наслеђе, 2012)
Рад има циљ да на основу теоријских разматрања, али и практичне анализе примера, покаже да превођење не представља пуко лингвистички, већ, напротив, сложени психолингвистички процес. Иницијална претпоставка је да интерпретација исказа или текста, ма колико тежила објективности и разматрању свих фактора, суштински остаје субјективни процес. У теоријском делу рада приказана су најважнија филозофска и психолингвистичка становишта о процесу превођења, а затим се упоредо анализирају примери из оригинала и два српска превода Орвеловог романа 1984.