БЕОГРАД: СУСРЕТИ КУЛТУРА НА БАЛКАНУ У ДЕЛУ ФЕЛИКСА КАНИЦА - Парађанин, Ива (Наслеђе, 2012)
Текст се бави проучавањем дела Феликса Каница везаним за историјске, културне, градитељске, социјалне прилике Београда у 19.веку са циљем да прикаже виђење београдског идентита једног великог стручњака на основу његовихп списа, илустрација, запажања. Анализом графичких приказа долази се до информација о свакодневним радњама, навикама и обичаја српског народа у овом периоду. Испитивањем Каницових текстова и истовремено изучавајући цртеже, доносе се закључци и о разним градитељским приликама, али и о особеностима владајућих архитектонских стилова. Уобличавањем комплетне ангажованости овог свестраног путописца, овај текст показује значај његовог занимања за Србију, који се свакако огледа у томе што је пружио прегршт информација о Београду 19. Века, и дао једну визуелну представу тадашњег града, која да није било његове заинтересованости не би ни постојала.