MИ/ЈА И ДРУГИ У ПИСМИМА ИЗ НЕМАЧКЕ ЉУБОМИРА НЕНАДОВИЋА: МОДЕРНИЗАЦИЈСКЕ СТРАТЕГИЈЕ У ИЗГРАДЊИ ГЛАВНОГ ЛИКА - Миљковић, Милан (Наслеђе, 2012)
Циљ рада је да укаже на промене у конструкцији колективног и индивидуалног идентитета путописца у Писмима из Немачке Љубомира Ненадовића. Настојаћемо да покажемо који су све то елементи битно одредили сложен амалгам сачињен од словенског, немачког, а затим и специфично космополитског културног идентитета до наглашено индивидуалног идентитета једног модерног, скептичног и разочараног интелектуалца на крају 19. века. Анализирајући мотивацију и концепт изградње главног лика и његов однос према другима, посебно ћемо истаћи оне елементе на којима се заснива антиципаторска улога Ненадовићевог текста у конституисању прототипа модерног јунака.