TESTING LISTENING IN THE INTERNET-BASED TEST OF ENGLISH AS A FOREIGN LANGUAGE - Милановић, Milan; Милановић, Ana (Наслеђе, 2021)
У овом раду анализира се део међународног стандардизованог теста енглеског језика „TOEFL iBT“, у коме се тестира разумевање говора. На основу теоријских настојања да се дефинисе конструкт разумевања одслушаног говора и на основу публикација у издању организације која је аутор теста, овај рад ће покушати да одреди и дефинише конструкт, односно вештине неопходне да би се са разумевањем приступило анализи одслушаног исказа у условима језичког теста. TOEFL iBT мери способност кандидата да разумеју говорни енглески језик у академској средини, како би се проверила њихова способност да са разумевањем прате предавања и разговоре, па се у овом раду идентификују околности у којима је слушање неопходна вештина у академском окружењу: слушање за основно разумевање, слушање из прагматичких разлога, и слушање како би се повезали и интегрисали подаци из више извора. На основу околности у којима се одвија слушање у академском окружењу, ближе се одређују и вештине које су неопходне за идентификовање конструкта који се путем различитих задатака операционализује у језичком тесту. Следећи корак је операционализација теста путем одабира аудио материјала који ће послужити као инпут, и формулисање питања, која у случају овог теста подразумевају одабир понуђених одговора. На крају, идентификују се одређени недостаци који су својствени тестирању вештина, као и тестирању путем рачунара, па се констатује да, упркос недостацима, тестирање разумевања говора представља важан сегмент језичког теста, пошто је разумевање говора у циљном језику једна од кључних комуникативних вештина. Шири значај овог рада огледа се у увиду који састављачи језичких тестова у Србији добијају а који им може помоћи у састављању тестова који мере разумевање слушања у оквиру пријемних испита и других језичких тестова. Кључне речи: конструкт, језичке вештине, разумевање слушања, формат испитних питања, TOEFL iBT