ЈЕВРЕЈСКИ ИДЕНТИТЕТ У РАНОЈ МОДЕРНОЈ ЕВРОПСКОЈ ИСТОРИЈИ - Брајовић , Саша (Наслеђе, 2021)
Јеврејски идентитет у раном модерном периоду – епохи у којој традиционално антијеврејство прераста у антисемитизам – обликован је насиљем, изгоном, гетоизацијом, формама визуелне диференцијације, интеграцијом, али не и асимилацијом у оквире европске хришћанске културе. Изучавањем односа интелектуалних и физичких категорија, душе и тела као социјалних и историјских конструкта, може се, донекле, одговорити на питање шта то значи бити Јеврејин у раном модерном добу. На основу искустава актуелних протогониста и посматрача, у њиховој сопственој реалности, овај текст представља перцепцију и самоперцепцију Јевреја у менталним и визуелним кодовима ренесансе.