СУФИКС -ЕR У ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ: ДЕРИВАТИ, СЛОЖЕНИЦЕ И ПРОЦЕС ЊИХОВОГ УСВАЈАЊА КОД УЧЕНИКА ЕНГЛЕСКОГ ЈЕЗИКА КАО СТРАНОГ - Даниловић , Јелена; Димитријевић, Марта (Наслеђе, 2021)
Као један од најпродуктивнијих афикса енглеског језика, суфикс -еr се јавља како у изведеницама, тако и у сложеницама и синтагмама, односно речима сложене морфолошке структуре, обухватајући разноврсна значења попут вршиоца радње, имена оруђа, занимања или активности. Међутим, значења поменутих твореница нису у подједнакој мери транспарентна, па је стога циљ овог рада да се прикажу неке од одлика структуре и значења речи које су у енглеском језику изведене помоћу наставка -er, као и да се истражи у којој мери су те речи разумљиве али и која значења им најчешће приписују ученици енглеског језика као страног којима је српски језик матерњи. Иако би се, због постојања суфикса -er у српском језику, који углавном означава вршиоца радње, и чињенице да матерњи језик утиче на усвајање страног језика, могло очекивати да ће испитаници најбоље резултате постићи управо на овим примерима на тесту, резултати до којих смо дошли говоре супротно – испитаници су се најбоље снашли са речима у којима -er означава оруђа, то јест nomina instrumenti. У исто време, одговори које су студенти најчешће давали такође су се тицали значења nomina instrumenti, а не nomina agentis.