УЧЕЊЕ СТРАНОГ ЈЕЗИКА НА МЛАЂЕМ УЗРАСТУ - Вујовић, Ана (Наслеђе, 2011)
Настава/учење страних језика на предшколском и основношколском узрасту је једна од најактуелнијих тема и најзанимљивијих перспектива методике наставе страних језика, као и један од најбољих начина да се оствари вишејезичност којој се тежи у савременом свету. То је разлог што су многе земље учиниле велики напор да промовишу вишејезичност уводећи наставу/учење страних језика у прве године основног образовања, па чак и на предшколски ниво. Да би се овај циљ могао остварити потребно је најпре да ову потребу схвате и прихвате читава јавност, одговорни у руководећим структурама друштва, наставници, родитељи и деца, чија ће мотивација у великој мери зависити од става њ-хових родитеља. Имајући у виду дугорочни интерес својих грађана, свака држава би морала јасно да дефинише своју језичку политику. Нестајање француског језика у основним школама у неким нашим регионима (посебно у Војводини) за последицу има смањен број оних који тај језик уче у средњем и високом образовању.