ПОЛИСЕМИЈА ФРАНЦУСКОГ ПРЕДЛОГА DANS И ЊЕГОВИ СРПСКИ ЕКВИВАЛЕНТИ - Поповић, Наташа; Михаиловић, Јелена (Наслеђе, 2011)
Овај рад има циљ да предочи семантичке карактеристике француског предлога dans, посматрајући његове употребе и могућа значења кроз поређење француских структура које га садрже и њихових еквивалената у српском језику. Полазећи од просторне употребе предлога dans, покушали смо да разјаснимо апстрактније употребе попут времена, узрока, средства и начина, користећи се појмовима које је увео Ванделоаз (инклузија, зависност, зона утицаја). Пошто се показало да помоћу ових појмова не могу да се објасне све употребе, прибегли смо и геометријској анализи. Наша анализа је показала да се структуре којима се изражавају просторни односи подједнако користе и у апстрактним употребама, како у француском тако и у српском језику. То још једном потврђује да су у оба језика непросторне употребе изведене из просторних.