АНТИРОМАН КАО ПОСТУПАК СТАРИХ РОМАНА - Ђукић, Mарјана (Наслеђе, 2011)
Француски романописац Шарл Сорел је као поднаслов свог романа Настрани пастир први пут употребио термин антироман. Као критички појам задржаће га Жерар Женет у чувеној студији Палимпсести која открива и дефинише хипертекстуалне односе, а многе познате појмове, као што су пародија, травестија или пастиш, редефинише и освјетљава. Антироман је посебна интертекстуална операција којом се полемише не са појединачним текстом, већ са читавим жанром. Романописци свих епоха, од Кретјена де Троа до Жида, користили су овај вид десакрализације канона чиме антиромани постају кардинални пунктови у еволуцији жанра.