ДВОСТРУКА СЛИКА ЖЕНЕ ВИЂЕНА ОЧИМА УМЕТНИКА: (компаративна студија романа Bruges-la-Morte и слике Ханса Мемлинга) - Динева, Елена (Наслеђе, 2011)
Без намере да покушамо да истражимо у потпуности питање нордијског мита који је током векова играо веома битну улогу у стварању тзв. «белгијског» идентитета, усредсредићемо се у овом чланку на поређење естетика двојице његових најпознатијих представника: белгијског романсијера Жоржа Роденбаха и фламанског сликара Ханса Мемлинга. Наш ће задатак, дакле, бити да укажемо на стратегије и принципе које су ова два аутора усвојили, а који чине да се њихове естетике, тако различите, налазе у односу непрестаног сучељавања које се суштински види у слици жене. Слика жене, како је узајамно виде читалац и посматрач, првенствено и пре свега је резултат упорног рада погледа. У том смислу ћемо покушати да видимо како два типа погледа – поглед писца и поглед сликара - обликују ту слику. Најзад, као закључак, кроз анализу примарне улоге погледа, настојаћемо да покажемо пропустљивост границе између књижевности и сликарства која омогућује читаоцу да релативизује своје тумачење текста уз помоћ слике и, обрнуто, слике уз помоћ текста.