ПРАВОСЛАВНО БОГОСЛОВЉЕ И НАУЧНА ФАНТАСТИКА - Смиљанић, Михаилo (Наслеђе, 2006)
У контексту православног предања може се разматрати однос богословља према модерној науци као једном начину да се створени свет опише,и однос богословља према књижевности уопште, а у овом раду разматра се однос православне теологије према једном посебном књижевном жанру, који је поникао на споју науке и књижевности.