СЕРВАНТЕСОВА ФОРМУЛА ПИКАРЕСКЕ - Стојановић, Јасна (Наслеђе, 2011)
Мигел де Сервантес је био у сталном стваралачком дијалогу са књижевним формама свога времена. У тој размени посебно место заузимају пикарски роман и пикарски жанр, изузетно инспиративне појаве чија се популарност у Шпанији везује за крај XVI и почетак XVII века, управо за време када је Сервантес био на стваралачком врхунцу. Његов однос према пикарески веома заокупља књижевне историчаре, у светлу претпоставке да је романописац имао оригинално виђење овог жанра, не баш подударно са оним које је књижевна историја касније прогласила парадигматичним.