ЕСЕЈИСТИЧКО ИСКУСТВО - Ломпар, Мило (Наслеђе, 2006)
У овом тексту се излажу основне особине есејистичког приповедања Ридигера Зафрананског, једног од најпознатијих савремених немачких есејиста и херменеутичара. Посебан акценат се ставља на две врсте радова Зафранског: на његове књиге посвећене проблемским темама, као што су књиге о злу, о истини и о глобализацији; и на његове херменеуеутичке биоиографије о Шопенхауеуеру, Ничеу и Хајдегеру. Поред описивања оних елемената који конституишу жанрове у којима се огледа Зафранански, и поред успостављања одређених паралела у различитим делима овог есејисте, а аутор текста настоји да осветли саму природу есејистичког искуства која се очитује у репрезезентативном приповедању немачког есејисте.