УПОТРЕБА БОЈА У УМЕТНИЧКОМ ПОСТУПКУ МИЛОША ЦРЊАНСКОГ - Ракић, Слађана (Наслеђе, 2011)
Циљ овог истраживања јесте да се докучи природа уметничког поступка Милоша Црњанског, а његова неминовност је да се претвори у омаж лирском бићу овога писца. Уочена „правилност“ у уметничком поступку састоји се од визуелно артикулисане емоције која се до врхунца остварује углавном путем контраста. Како би слике поставио у контраст, Црњански се на особен начин служи бојама. Он такође варира значења општеприхваћених симбола, често их асоцијативно везујући за боје. Најчешће коришћене боје су црна, бела, црвена и плава, као и њихове комбинације, нарочито беле насупрот црне и црвене. Исходиште оваквог поступка, зачудо, није песимизам, већ, као што рече М. Ристић: „...сетно и подсмешљиво осећање благости и замршености живота“.