НАПОМЕНЕ О УЛОЗИ ПРОЗОДИЈЕ У ДИСКУРСУ КОНВЕРЗАЦИЈЕ - НАЛАЗИ ИЗ ГОВОРА У ИНТЕРАКЦИЈИ НА ЕНГЛЕСКОМ И СРПСКОМ ЈЕЗИКУ - Bogetić, Ксениjа (Наслеђе, 2010)
У овом раду разматрана је улога прозодије у дискурсу су конверзације у српском и енглеском језику. Основна претпоставка је да испитивање конверзацијске прозодије може допринети дубљем разумевању и прозодије и конверзацијске структуре, али да оно захтева и битно другачији приступ од досадашњих приступа, који углавном остају у оквирима нивоа реченице. Коришћени корпус састоји се од по три снимљене конверзације на српском и енглеском језику, транскрибоване на основу конвенција Дубоа и сарадника (DuBois et al. 1992, 2006)). Прозодија је овде посматрана кроз комуникативни, интеракцијски приступ, у светлу организације дискурса. Том погледу, примећене су бројне подударности између српског и енглеског језика. У ширем смислу, ово упућује на потребу да испитивања прозодије говора и зађу ван оквира чисто реченичних модела и у своје више интеракцијски оријентисан приступ.