ИЗБЕГАВАЊЕ СУКОБА У ПОСЛОВНОЈ КОМУНИКАЦИЈИ - ПРАГМАТИКА ИЗВЕСНИХ СИНТАКСИЧКИХ СТРУКТУРА - Мишковић-Луковић, Mirjana (Наслеђе, 2010)
У овом раду испитујемо односе између значења извесног броја синтаксичких структура у енглеском језику и њихове употребе у пословном дискурсу. Радом су обухваћени тзв. вимперативи (према енг. сливеници wхимперативес, која је на стала комбинацијом префикса wх и речи императиве), то јест структуре које истовремено испољавају карактеристике упитног и заповедног начина (нпр. конструкције цан/цоулд yоу И wилл/wоулд yоу), као и структуре с модалним (муст и wоулд) и нефактивним глаголима (тхинк). На основу корпуса, који је током двогодишњег истраживања прикупљан у једној мултинационалној компанији која послује на свим континентима и користи енглески језик као Лингуа Франца, и користећи се основним теоријским постулатима и методологијом теорија које су поникле на англоамеричком подручју (натурал семантиц Металангуаге и Политенесс Тхеорy), показујемо везу између конфигурација илокуционих компоненти у семантичким формулама за анализиране структуре и мотивације која стоји у основи употребе ових структура у пословној комуникацији.