(НЕ)ПОДНОШЉИВОСТИ(НИ)ШТА СВЕТА - СВЕТКОВИНА, ТРАУМА И/ИЛИ АФАЗИЈА ПРЕЛАЗА - Николић, Часлав (Наслеђе, 2010)
Конституенти света као што су: истина, лаж, смрт, живот, и сторија, свест и језик одмеравају се у контексту смене двеју поетика у српској књижевности после Другог светског рата: модернистичке и постмодернистичке. Аналитички, компаративни и дедуктивни метод опредељени су како на обележавање и сагледавање ме ста прела за, те очитовања постмодернистичких референци у делима Милоша Црњанског, бори слава Пекића и Милорада Павића, тако и на покушај да се утврде резултати и судбина постмодернизма. феномен апокалипсе разматра се у вези са догађајем постмодернистичког преиспитивања историје, са знања, књижевности и човековог односа према будућности. Будућност, покаткад апокалиптички претећа, обележава изазов да се у односу на оно што долази одмери и осмисли оно што је наслеђе језика, мишљења, културних трагова.