СИМБОЛИКА ПТИЦА У ПЕСМАМА КОСОВСКОГ ЦИКЛУСА - Мандић, Јасмина (Наслеђе, 2010)
У раду ће се анализирати општа представа о способности птица да посредују између људи и богова и да прослеђују божанске поруке. Посебна пажња посвећена је песмама косовског циклуса у коме су птице симбол везe неба и земље, синоним небеског знака и поруке.