ИДЕЈА ЕТИКЕ И ПОЛИТИКЕ У РОМАНУ НОСТРОМО ЏОЗЕФА КОНРАДА - Радосављевић, Аница Р. (Наслеђе, 2010)
У овом раду даје се осврт на идеју етике и политике коју је Џозеф Конрад сместио у срж свог романа Ностромо. У овом политичком роману писац даје панорамску слику модерног света и дубоку анализу места које у овом свету заузимају политика, идеологија и материјални интереси. Посебна пажња у овом раду посвећена је начину на који Конрад испитује људску природу у односу на друштво и политику.