ИЗМЕЂУ АНТРОПОЛОШКОГ ПЕСИМИЗМА И ОПТИМИЗМА У ДРАМАМА НА ОТВОРЕНОМ ДРУМУ СТИВА ТЕШИЋА И БЛУЗ ЗА МЕСИЈУ АРТУРА МИЛЕРА - Арсенијевић, Јелена (Наслеђе, 2010)
Обе драме у центар свог интересовања постављају исте проблеме, говоре о механизму систематског исцрпљивања креативног потенцијала из сваког појединца, о ослобађању свести од идеје да се човек види као суштински слободно биће, o извртању смисла и злоупотреби уметности у различите сврхе, о политичкој пракси која се држи линије антрополошког песимизма. У документарном серијалу The Тrap, Адам Куртис указује на институције и појединце који смишљено раде на унификацији људске врсте, како би је лакше искористили за своје циљеве. Производ свега тога може бити само технолошки напредан човек, испражњен од емоција, усамљени робот или, у верзији Доне Харавеј, киборг организам.