ЛУДИЛО НАРАТОРА У КРАТКОЈ ПРИЧИ ЖУТЕ ТАПЕТЕ ШАРЛОТЕ ПЕРКИНС ГИЛМАН - Ковачевић, Данка; Ковачевић, Дубравка (Наслеђе, 2009)
Рад се бави проблемом лудила наратора и покушава да одговор на питање какво је то лудило које јача креативност и слободу писања. Такође покушава да докаже да стања менталне поремећености, хистерије, параноје побољшавају креативност и једини су начин битисања наратора. Лудило представља отпор друштвеним конвенцијама, читавој медицинској пракси 18. и 19. века. Поремећеност изазива не само неиспуњавање друштвених норми већ и опседнутост ужасним жутим тапетама на које се пројектују сви стресови и узнемиреност. Наратор ствара лудило и лудило ствара њега.