СOЦИО-ПОЛИТИЧКА ДИМЕНЗИЈА ЛУДИЛА У АФРИЧКОЈ КЊИЖЕВНОСТИ - Dossou Gbénouga, Martin (Наслеђе, 2009)
Лудило, дуго представљано као ментални поремећај настао услед дисфункције мозга, у књижевности постаје предмет сасвим другачијег приступа. За разлику од општеприхваћене перцепције лудила у модерним друштвима, афрички писци лудило примећују првенствено у извесним облицима понашања. Оно је веома често повезано са понашањем политичара у погледу злоупотребе, перверзије, дементности, злоупотребе ауторитета. Ако је у многобројним романима и позоришним комадима лудак представљен као појединац који се смешта на маргину друштвених норми, ваља приметити да је представљен и као онај који је санкционисан од богова, или Бога, због неизвршења или пак преступа за које преузима одговорност.