РАЗНОЛИКОСТ ПОЛАЗНИХ ПРИНЦИПА У ПРЕДМЕТУ КЛАВИРСКА МУЗИКА - Пантовић, Сања Р. (Наслеђе, 2009)
Основни задатак рада је анализа почетних и развојних принципа у настави предмета Клавирска музика на Академским студијама студијских група које клавир третирају као упоредни предмет. Успешне методе клавирске педагогије по правилу увек садрже одређену дозу флексибилности условљену комплексношћу индивидуалних особина ученика. Као такве, оне су дефинисане у записима великих пијаниста-педагога и прате развој ученика у периоду од детињства до завршетка студија. Предмету Клавирска музика приступају студенти који су наставу клавира похађали у нижој и средњој музичкој школи, или само у средњој, или је уопште нису похађали пре уписа на студије. У овом случају, задатак успешног педагога је да сходно претходном образовању студента, уз поштовање индивидуе, из опште клавирске педагогије и литературе издвоји и разради кључне елементе који ће помоћи студенту да кроз четворогодишње школовање овлада знаковима и техником музицирања и пробуди љубав за музику. Предлози и савети, који чине садржај овог рада, прожети економичношћу и сажетошћу на основу претходног искуства, имају задатак да одреде главне смернице за постизање циља на овом путу.