КРИТИКА ЕМИЛА ЗОЛЕ И ЕЛЕМЕНТИ ТЕОРИЈЕ ШПАНСКОГ НАТУРАЛИЗМА У ТЕКСТОВИМА ЕМИЛИЈЕ ПАРДО БАСАН - Карановић, Владимир Ј. (Наслеђе, 2009)
У уводном делу рада аутор представља предмет научног разматрања и дефинише релевантне књижевно-теоријске појмове. У складу са интерпретативном тенденцијом рада дата су основна теоријска становишта Емила Золе, која уједно представљају и референтну тачку шпанске списатељице и књижевне критичарке Емилије Пардо Басан. Збирка чланака La cuestión palpitante има неколико битних теоријских и критичких аспеката: критика идеализма; представљање и критика натурализма; одбрана реализма као „шире, свеобухватније и савршеније теорије од натурализма“; похвала шпанској књижевности, како узора тако и актуелних писаца. Пардо Басан наводи разлике између француског и шпанског натурализма и закључује да натурализам у Шпанији по узору на француски не може ни постојати будући да шпанска средина има читав низ историјских, духовних, религиозних, културолошких и књижевних специфичности.