АРХЕТИП ПУСТО ОСТРВО И "ПОСТАПОКАЛИПТИЧНА" ФИКЦИЈА: ПУТ КОРМАКА МАКАРТИЈА - Бубања, Никола М. (Наслеђе, 2009)
У раду се најпре постулира да је глобална популарност и утицајност Дефоове разраде митеме о човеку на пустом острву преобразила његов роман у модерни мит и својеврсни архетипски образац. Затим се показује повезаност поменутог обрасца и такозване постапокалиптичне фикције, док се истовремено анализира динамика односа успостављеног обрасца и његове надградње у роману Пут Кормака Макартија.