РАЗВОЈНЕ И СЕЛЕКТИВНЕ РЕЧЕНИЦЕ У ТОНАЛНОЈ МУЗИЦИ - Стамболић, Оливера (Наслеђе, 2005)
Музичка реченица представља једну од најпровокативнијих области за истраживање у науци о музичким облицима. Истраживању музичке реченице је могуће приступити на многолике начине, те је и пут ка циљевима истраживања најчешће вишеслојно изнијансиран. Анализи музичких реченица се готово неизоставно приступа изучавањем појединачних музичких планова, дакле првенствено разматрањем активности структурног, тематског и тоналног плана. У новијој литератури из области науке о музичким облицима се често употребљавају термини развојна и селективна музичка реченица, а да при томе наведени појмови нису сасвим прецизно дефинисани. У организовању мотивског тока је важно уочити две супротне тенденције у композиторској пракси од којих једна тежи смањивању количине трансформационих мотивских процеса обично повећањем броја различитих мотива и те се реченице називају селективним, а друга, супротно, подстиче смањивање броја различитих мотива у реченици и тежи повећавању количине трансформационих процеса и те се реченице називају развојним. У чланку који је пред нама представљена је могућност разматрања и разумевања развојних и селективних структура и то кроз примере из музичког класицизма који најчешће представља полазну основу за изучавање споменутих структура.