ЗНАЧАЈ ФОРЕНЗИЧКЕ ФОНЕТИКЕ У ИДЕНТИФИКАЦИЈИ ГЛАСА - Чајка, Зоран (Наслеђе, 2009)
Рад говори о значају форензичке фонетике у идентификацији гласа говорника осумњиченог за извршење кривичног дела. Рад превасходно анализира три главне гране фонетике, као и методе и технике у идентификацији гласова. Аутор рада такође говори и о фонологији и фонетици као важним лингвистичким дисциплинама које се баве гласовима у језику. Један од главних задатака форензичког фонетичара јесте да идентификује особу на основу снимљеног узорка гласа. Ова форензичка активност ослања се на особеност људског гласа и често је много успешнија него идентификација особа на основу узорка писаног језика. Спектрограм представља врло важан уређај у процесу идентификације гласа. До сада није пронађена потпуно поуздана метода у идентификацији гласа. Ипак, данас је познато неколико врло успешних техника које се користе у овом процесу. Форензичка фонетика представља широко поље за истраживање. Да би се постигли успешни резултати у овој научној области потребно је имати високо обучене професионалце са добрим познавањем лингвистике.