ПОЕЗИЈА МАТИЈЕ БЕЋКОВИЋА И УОБЛИЧАВАЊЕ НОВОГ НАЦИОНАЛНОГ ИДЕНТИТЕТА - Чакаревић, Марјан (Наслеђе, 2009)
У раду се тумачи поезија Матије Бећковића из седамдесетих и осамдесетих година прошлог века. Ова поезија је препозната као једна од најутицајних и најприсутнијих у јавности у времену које непосредно претходи распаду Југославије. У њој се конструише нова слика националног идентитета, заснована пре свега на вредностима из епске, патријархалне културе, док се писано наслеђе и градска цивилизација одбацују као туђинске. Неколицина песама са краја осамдесетих представљају отворене позиве на освету и обрачун са другим нацијама. Српски национализам у Бећковићу добија свог главног песника.