ПИНТЕРОВСКЕ СТРАТЕГИЈЕ МАРГИНЕ У ПОЕТСКОМ И ПОЛИТИЧКОМ ПОЉУ - Перић, Владимир (Наслеђе, 2009)
Овај чланак испитује заступљеност и повезаност различитих типова маргина у поетици Харолда Пинтера. Главни циљ рада је системско приказивање Пинтерових афинитета према маргини и указивање на она места у којима је Пинтер прешао маргину која спаја књижевност и живот. У истраживање маргине у поетици Харолда Пинтера укључени су политички ставови писца па се маргине поља поетике и политике сударају. Рад такође прати последице ових поетичко-политичких игара на маргини које се манифестују од слављења писца у маргиналним срединама као што је Србија до игнорисања у земљама у којима пинтеровштина представља досадни трн у оку политике – на првом месту у САД и Великој Британији.