ФИЛОЗОФИЈА И ТЕЛЕСНЕ УМЕТНОСТИ - Rothfield, Philipa (Наслеђе, 2008)
Овај је урадак покушај да се Ничеово разумевање тела мисли у односу на статус (пост)модерног плеса. Разматрање је, пратећи Ничеову критику свести, усмерено на однос плеса и субјективитета, а са циљем да се артикулише поимање плеса који измиче концептуалном одређењу живог субјективитета. Централни је постав назначеног настојања оформљен у тези да је могуће евидентирати сугласје између Ничеовог разумевања телесности и покрета тела присутног у (пост)модерном плесу. Реч је о критици субјективи тета покрета изведеној у оквиру Ничеових ставова о уметниковом укусу стављених у контраст стваралачких моћи саме уметности. Релевантним се узима Клосовски у своме читању Ничеа, колико и у разматрању статуса плесачког субјективитета на начин његова самокритичког укључивања у произвођење дела којим искушава могућности властитих покрета.