ОД ВИЗУЕЛНОГ ДО ВИРТУЕЛНОГ: МЕДИЈСКЕ ТРАНСПОЗИЦИЈЕ ШЕКСПИРА - Гордић-Петковић, Владислава (Наслеђе, 2007)
Рад испитује облике присуства Шекспира у медијима. Пошто се рецепција његовог дела удаљила од тумачења текста и театарске поставке, шекспирологија своју делатност проширује на медије: филм, телевизију и Интернет. Због чега популарна култура користи мотиве и цитате из Шекспирових дела, зашто се америчко колективно несвесно манифестује кроз рециклирање његових тема у индустрији масовне забаве? Рад истражује неке новије медијске трансформације Шекспировог дела.