ПИНТЕРЕСКНИМ ПРОТИВ ПИНТЕРЕСКНОГ: ИСТИНА КОЈУ НАМ ЈЕ ХАРОЛД ПИНТЕР ОСТАВИО У АМАНЕТ - Ђуран, Никола (Наслеђе, 2015)
У раду је образложена поетика апсурдизма Харолда Пинтера, чији је редовни мотив апологија хаотичног говора и честих пауза. Ренегатске испаде његових трагичних јунака Пинтер доживљава као антиструктурални одговор појединца антиструктури система. Применом учења савремених мислилаца постмодернизма и теоретичара драме, аутор рада елаборира право несистемског језика на стварност упркос догми која тврди да је званични језик, као и, упоредо с њим, званична политика и култура, једина стварност.