СЛИКА ГРАДА У ПОЕЗИЈИ НОВИЦЕ ТАДИЋА - Димитријевић, Маја (Наслеђе, 2015)
У раду се говори о начину уобличавања слике града и њеним особеностима у поезији Новице Тадића. Истиче се раслојавање урбаног простора на сегменте који подлежу поступку симболичког кодирања. Запажа се да вертикална просторна организација утиче на поетско моделовање града као „вредносно испражњеног простора”, односно позорнице са које се оглашавају демонске силе. Указује се на традицијски подтекст и сличност са приказом града у појединим песмама Момчила Настасијевића. Циљ рада је да се открије смисаона повезаност између елемената градског пејзажа, урбане гомиле која га настањује и осећања егзистенцијалне угрожености које еманира усамљени лирски субјекат.