ЖИВОТ И ДЕЛО ХАЈИМА С. ДАВИЧА (1854–1918) ИЗМЕЂУ СЛАВЕ И ЗАБОРАВА - Вучина Симовић, Ивана (Наслеђе, 2015)
У овом раду се разматрају најважнији аспекти биографије и разноврсне интелектуалне заоставштине Хајима С. Давича, првог јеврејског писца и културног радника у београдској и српској средини. На основу критичке анализе расположиве архивске грађе и штампаних текстова из српске периодике с краја XIX и почетка XX века, као и све бројније секундарне литературе, читаоцу се нуди систематичан осврт на најважније податке о животу и делу овог свестраног интелектуалца. Такође, овим радом се настоји да се представљени подаци сместе у одговарајући културно-историјски контекст јер само на тај начин они могу бити од користи садашњим и будућим истраживачима који проучавају како живот и дело овог аутора, тако и преломни период у српској култури и историји у којем је он деловао.